Kieno tiltas tvirčiausias?

Spalio 26 d. Kauno kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų ugdymo centre vyko įdomiosios fizikos užsiėmimas „Architektūros konstrukcijos tilto tvirtumo tyrimas“. Jį suorganizavo fizikos mokytojas Rytas Umbrasas.
Pirmiausiai mokytojas R. Umbrasas supažindino mokinius su tiltų rūšimis, papasakojo, kokia forma yra stipriausia, kuri labai dažnai atsikartoja tiltuose. Parodė mokiniams pačius gražiausius, ilgiausius ir aukščiausius tiltus. Vėliau pristatė mokiniams jų užduotį – iš makaronų sukonstruoti kuo tvirtesnį tiltą.
Mokiniai buvo suskirstyti į penkias grupes. Iš pradžių jie turėjo grupėse nusipiešti bent kelis tilto projektus ir iš jų pasirinkti tvirčiausią. Vėliau naudodami tik karštus klijus ir vieną spagečių makaronų pakelį pagal projektą sukonstruoti tiltą. Tiltas turėjo jungti du stalus, vienas nuo kito nutolusius 30 centimetrų. Mokiniai bendradarbiaudami aktyviai dirbo grupėse: svarstė, kokia forma būtų geriausia, braižė brėžinius, klijavo makaronus, matavo tilto ilgį, bandė jį visaip sustiprinti.
Kai tiltai buvo pastatyti, atėjo smagioji darbo dalis – laikas išbandyti jų tvirtumą. Bet prieš tai visi dalyviai ir žiūrovai balsavo, kuris tiltas bus tvirčiausias. Pagal balsavimo rezultatus grupės išbandė savo tiltus: grupė, kuri surinko mažiausiai balsų, savo tiltą išbandė pirmieji. Tad pirmieji svarelius ant savo tilto kabino V grupė (Matas Šimoniūtis 9 kl., Nikas Dobilas 8 kl., Ugnė Grybauskaitė 7 kl., Oskaras Varenkevičius 6 kl.). Jų tiltas išlaikė 1,5 kg svorį. Antrieji savo tiltą tikrinti turėjo I grupė (Kamilė Minickaitė 8 kl., Justas Ladyga 7kl., Viktorija Stankevičiūtė 7 kl., Ugnius Deltuvas 7 kl.). Deja, bet jie sukonstravo per trumpą tiltą ir iš varžybų pasitraukė. Tretieji tilto tvirtumą išbadė IV grupė (Gabija Virvičiūtė 9 kl., Albertas Musa 8 kl., Viltė Peštenytė 8 kl., Arūnas Mejeras 6 kl.). Jų tiltas išlaikė 2,1 kg svorį. Ketvirtieji buvo III grupė (Egidijus Kurpauskas 8 kl., Rūstis Navickas 8 kl., Danielius Šiukščius 7 kl., Karina Garmutė 7 kl.). Jų tiltas išlaikė 900 g svorį. Paskutinieji savo tiltą išbandė II grupė (Arnoldas Cirtautas 9 kl., Anastasiia Korostash 8 kl., Laura Batutytė 8 kl., Modestas Jakaitis 7 kl.). Jų tiltas išlaikė visus turėtus svorius – 8,5 kg – ir nesugriuvo. Kas žino, kiek jis būtų dar galėjęs išlaikyti. Tiltų tvirtumo varžybos patvirtino balsavimo rezultatus – tvirčiausias buvo II grupės tiltas.
Nepaisant to, kad šis užsiėmimas iš mokinių pareikalavo daug kantrybės ir užsispyrimo, jis jiems labai patiko. Užsiėmimo metu mokiniai ne tik dirbo grupėse, bet ir ugdė bendradarbiavimo įgūdžius: turėjo įsiklausyti į grupės narių nuomonę, rasti bendrą, visiems tinkantį sprendimą. Visų grupių narius džiugino jų pasiektas rezultatas – pastatytas tiltas. Ir ne taip jau svarbu, kokį svorį jis gali išlaikyti. Svarbu, kad jis sujungė mokinius bendram ir nuoširdžiam darbui.

Informaciją pateikė lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Vaida Šarkuvienė

Categories: Naujienos