Edukacinis užsiėmimas „Tapyba ant vandens (Ebru)“

Gruodžio 14 dieną ugdymo centro mažieji sulaukė svečių. Pas mus apsilankė edukatorė, kuri vaikams pristatė Ebru meną, papasakojo Ebru atsiradimo istoriją, supažindino su tapymo priemonėmis, paaiškino ir praktiškai parodė kaip vyksta piešimas ant vandens. Pristatymo metu pademonstravo schemas, kurių pagalba nesudėtingai galima nupiešti vandenyje gėlytę, žvaigždutę ar širdelę.

UNESCO kultūros paveldo saugoma tapyba ant vandens (Ebru) – tai meno forma, nepaliekanti abejingų dėl nesunkiai gaunamo išskirtinio rezultato, greitai kintančio proceso, neįprasto spalvų ir formų žaismo bei netikėtumo. Tai puiki laisvalaikio ir terapijos priemonė įvairaus amžiaus žmonėms.

Susipažinę su tapymui reikalingais reikmenimis ir priemonėmis, su dažų liejimo ant vandens technika, specialiame inde ant sutirštinto jūros dumbliais ir žolelėmis vandens vaikai patys ėmėsi kurti nepaprasto grožio paveikslus. Mažieji mūsų menininkai nedrąsiai, tačiau labai susidomėję, dažų teptuku taškė foną, o specialiomis lazdelėmis formavo įvairiausius ir spalvingiausius ornamentus. Sudėtinga buvo savo kūrinį nuo vandens paviršiaus perkelti ant specialaus popieriaus lapo, tačiau viskas pavyko puikiai ir rezultatai visus džiugino.

Tapyba ant vandens leido kiekvienam patirti neįprastų pojūčių mene. Čia susiliejo spalvos, vanduo ir judesys viename veiksme. Smagu buvo atrasti vis naujas galimybes per judesius, naudojant lazdeles, džiaugtis procesu ir galiausiai nustebinti patį save sukurtu piešiniu. Tai ir yra šios technikos unikalumas, kai spalvos, piešimo technika ir kūrėjas sukuria neįprastus priešinius.

Sukurtais darbeliais grožėjomės ne tik patys, bet ir visa centro bendruomenė, kuri piešinius galėjo apžiūrėti surengtoje parodėlėje.

Informaciją parengė auklėtoja Dalia Bakanienė

Categories: Naujienos